Menu Sluiten

Informacija apie mokymus

Saugus diizocianatų, naudojamų poliuretano (PU) klijuose, hermetikuose ir putose, naudojimas

ES institucijos 2020 m. rugpjūčio 4 d. paskelbė, jog diizocianatų naudojimas Europos Sąjungos ribose yra apribojamas pagal REACH reglamentą, kad būtų išvengta galimo jautrumo padidėjimo medžiagoms, kurios paprastai būna nesukietėjusiuose PU gaminiuose, pavyzdžiui, PU klijuose, hermetikuose ir putose. Įgyvendinant šį naują apribojimą reikia papildomo ženklinimo ir mokymų prieš profesionalų produktų, kurių sudėtyje yra > 0,1 % monomerinių diizocianatų, naudojimą. PU klijai ir hermetikai yra universalūs ir saugūs, kai naudojami teisingai. Jie naudojami įvairiose srityse: statybų, transporto sektoriuose, atliekant surinkimo darbus ir kt. PU produktai gaminami reaguojant izocianatams ir polioliams, todėl šis apribojimas yra ypač svarbus profesionaliems PU produktų naudotojams.

Mokymai, susiję su PU gaminių naudojimu, reikalingi iki 2023 m. rugpjūčio mėnesio

Nuo 2023 m. rugpjūčio 24 d. profesionaliems ir pramoniniams produktų, kurių monomerinio diizocianato koncentracija yra >0,1 %, naudotojams reikalingi mokymai. „Soudal“ koncernas, rengdamas mokomąją medžiagą savo klientams ir visiems profesionaliems PU klijų, hermetikų ar putų naudotojams, bendradarbiavo su Europos klijų ir hermetikų asociacija FEICA,  taip pat su diizocianatų gamintojų pramonės asociacijomis ISOPA ir ALIPA.
Mokymai nepakeičia ir nekeičia kitų sveikatos ir saugos reikalavimų, tik juos papildo. Siekiant apie tai informuoti vartotojus, nuo 2022 m. vasario 24 d. ant PU gaminių pakuotės turėtų būti nurodytas mokymų reikalavimas. Rekomenduojame tokią informaciją nurodyti ir ant mažmeninės prekybos produktų, kad profesionalūs vartotojai būtų informuoti net ir įsigydami mažmeninės prekybos produktus.

Mokomoji medžiaga prieinama iki 2022 m. vasario mėnesio

Mokomoji medžiaga bus pasiekiama per el. mokymosi platformą visomis oficialiomis ES kalbomis iki 2022 m. vasario mėnesio, kad visi PU produktų naudotojai būtų apmokyti ir sertifikuoti iki 2023 m. rugpjūčio 24 d. Mokymai pritaikyti stacionariems kompiuteriams, planšetėms ar mobiliesiems įrenginiams. Sėkmingai baigus mokymus, kiekvienas stažuotojas individualiai gaus pažymėjimą.

Kai bus pasiekiama internetinė mokymo medžiaga, nuoroda bus pasidalijama čia.
„Soudal“ imasi visų būtinų veiksmų, kad užtikrintų nemokamą „Soudal“ klientų internetinį mokymą apie hermetikų, klijų ir PU putų naudojimą. Prašome patikrinti visas savo šalies nacionalines nuostatas.

Pirmiau pateikta nuoroda idealiai tinka tipinėms PU sandariklių, putų ir klijų naudojimo reikmėms mažose pakuotėse (pvz., kasetėse, folijos maišeliuose ar PU putų skardinėse). Bet kokiam kitam PU naudojimui (pvz., būgneliams, atviriems mišiniams) galite pasirinkti tinkamą mokymą iš viso sąrašo: nuoroda

Žemiau pateikiami atsakymai į kai kuriuos dažniausiai užduodamus klausimus

Ar diizocianatai saugūs?

Kaip ir daugelis medžiagų, diizocianatų naudojimas yra saugus, kai su jais elgiamasi laikantis atitinkamų rizikos valdymo ir saugos priemonių. Taip pat svarbu žinoti, kad gatavų gaminių sudėtyje nėra diizocianatų. Diizocianatai naudojami tik kaip reaktyvios cheminės medžiagos; jie reaguoja su polioliu ir sudaro PU produktą ir yra naudojami kietėjimo metu.

Kas yra jautrinimas?

Jautrinimas reiškia, kad po diizocianatų sukelto poveikio žmogus gali tapti alergiškas medžiagai. Taip nutinka ir daugeliui žmonių, kurie turi sąlytį su žiedadulkėmis ar pelėsiu. Jei yra padidėjęs jautrumas, kiekvieną kartą, kai asmuo turi sąlytį  su medžiaga (net ir esant labai mažoms koncentracijoms), žmogui gali pasireikšti stipri alerginė reakcija, turinti įtakos kvėpavimui (pvz., astma). Dauguma asmenų, sergančių astma, pagerėja arba visiškai atsigauna po to, kai medžiagos poveikis baigiasi.

Ką turi daryti platintojas ar perpardavėjas?

Jis turėtų perduoti produkto tiekėjo informaciją savo klientams. Mokymo reikalavimas prieš profesionalų produkto naudojimą jau bus nurodytas ant pakuotės. Kadangi platintojas produkto nenaudoja, parduotuvės darbuotojų mokyti nereikia.

Kaip šis apribojimas daro įtaką vartotojams, naudojantiems produktus?

Šis naujas reglamentas taikomas tik profesionaliems  naudotojams ir tam tikrai pramonei. Prieš kelerius metus įsigaliojo atskiras apribojimas – į PU produktų pakuotės sudėtį įtraukti pirštines.

Ar PU produktai mažmeninės prekybos vietose turėtų būti atitinkamai paženklinti?

Kadangi profesionalūs vartotojai gali įsigyti PU produktų mažmeninės prekybos vietose, „Soudal“ rekomenduoja šių produktų atitinkamus ženklinimus. Tuo pasirūpins „Soudal“ bendrovė.

Ar rinkoje išliks PU klijai, hermetikai ir putos?

Apribojimu siekiama išvengti nesaugaus elgesio su diizocianatais, o ne apriboti produktų prieinamumą. Dėl savo unikalių savybių daugelyje sričių PU klijai, hermetikai ir putos išliks plačiai prieinami.

Kiek laiko reikia naujovių įgyvendinimui?

Naujasis reglamentas nurodo, kad iki 2023 m. rugpjūčio 24 d. visi profesionalūs PU produktų naudotojai turėtų būti apmokyti ir sertifikuoti. Mokymo reikalavimai turėtų būti nurodyti ant pakuotės; šis reikalavimas galioja visiems produktams, teikiamiems rinkai nuo 2022 m. vasario 24 d.

Jei reikia daugiau informacijos ar turite papildomų klausimų, nedvejodami kreipkitės į vietinį „Soudal“ biurą.