Menu Sluiten

Képzési információk

A poliuretán (PU) ragasztókban, tömítőanyagokban és habokban használt diizocianátok biztonságos használata

2020. augusztus 4-én az uniós hatóságok a REACH rendelethez kapcsolódóan közzétették a diizocianátokra vonatkozó európai korlátozást, hogy elkerüljék az ezen, jellemzően nem keményített PU termékekben, például PU ragasztókban, tömítőanyagokban és habokban megtalálható anyagok által okozott lehetséges szenzibilizációt. Ez az új korlátozás a 0,1%nál több monomer diizocianátot tartalmazó termékek szakszerű felhasználását megelőzően további címkézést és képzést ír elő.
A PU ragasztók és tömítőanyagok sokoldalúak és megfelelő használat esetén biztonságosak. Számos felhasználása van az építőiparban, a szállításban, az összeszerelésben és még sok más területen. A PU-termékek izocianátok és poliolok reakciójának eredményeképpen jönnek létre, ezért a korlátozás kifejezetten a PU-termékek professzionális felhasználóira vonatkozik.

PU képzés szükséges 2023 augusztusáig

2023. augusztus 24-től a 0,1%-nál nagyobb monomer diizocianát-koncentrációjú termékek hivatásos és ipari felhasználóinak képzésre van szükségük. A Soudal FEICA-val, az európai tömítőanyag- és ragasztóipari szövetséggel, valamint az ISOPA-val és az ALIPA-val, a diizocianátgyártók ipari szövetségeivel együttműködve képzési anyagot készített ügyfelei és a professzionális PU ragasztók, tömítőanyagok vagy habok felhasználói számára.
A képzés nem helyettesíti és nem módosítja az egyéb egészségügyi és biztonsági követelményeket, hanem kiegészíti azokat. Az érintett termékek felhasználóinak tájékoztatása érdekében a képzési követelményt 2022. február 24-től fel kell tüntetni a csomagoláson. Annak érdekében, hogy a professzionális felhasználók a kiskereskedelmi termékek vásárlásakor is tájékoztatva legyenek, javasoljuk, hogy a kiskereskedelmi termékeken is szerepeljenek az információk.

A képzési anyag 2022 februárjától áll rendelkezésre

A képzési anyagot 2022 februárjáig az EU összes hivatalos nyelvén elérhetővé teszik egy e-learning platformon keresztül ,időben ahhoz, hogy a PU-termékek valamennyi felhasználója 2023. augusztus 24-ig képzést és tanúsítványt kapjon. Az online képzés asztali számítógépen, táblagépen és mobileszközökön keresztül is elérhető lesz. A képzés sikeres elvégzését követően a résztvevők névre szóló tanúsítványt kapnak.

A Soudal minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy ingyenesen elérhetővé tegye ügyfelei számára a tömítőanyagok, ragasztók és PU-habok használatára vonatkozó online képzést. Kérjük, ellenőrizze az országában érvényes nemzetközi rendelkezéseket is.

A fenti link ideális a PU tömítőanyagok, habok és ragasztók tipikus alkalmazásaihoz kis kiszerelésben (pl. patronok, fóliazsákok vagy PU habdobozok). Bármely más PU alkalmazáshoz (pl. hordók, nyitott keverékek) a teljes listából kiválaszthatja a megfelelő képzést: link

Néhány gyakori kérdésre az alábbiakban válaszolunk.

Biztonságos a diizocianát?

Több más anyaghoz hasonlóan a diizocianátok használata is biztonságos, ha azt a megfelelő kockázatkezelési és biztonsági intézkedések betartásával kezelik. Azt is fontos tudni, hogy a késztermékekben nem találhatók diizocianátok. A diizocianátokat csak reaktív vegyi anyagként használják; a poliollal reagálnak a PU-termék létrehozása során, kikeményedékor pedig elhasználódnak.

Mi a szenzibilizáció?

A szenzibilizáció azt jelenti, hogy a személy a kitettséget követően allergiássá válhat az anyagra. Ezemberrel is megtörténik, ha pollenekkel vagy penészgombával érintkezik. Valahányszor a szenzibilizálódott személyek újra kapcsolatba kerülnek az anyaggal (még nagyon alacsony koncentrációban is), magas allergiás reakció léphet fel, amely légzőszervi hatásokkal (pl. asztma) is járhat. A kapcsolódó asztmában szenvedő személyek többsége esetén a kitettség megszűntét követően javulást vagy teljes gyógyulást mutat.

Mit a teendője a forgalmazónak vagy viszonteladónak?

Tovább kell adnia a termékszállítótól kapott információkat ügyfeleinek. A professzionális használat előtti képzési követelményeket már a csomagoláson feltüntetik. Mivel a forgalmazó nem saját maga használja a terméket, nincs szükség a bolti személyzet képzésére.

Hogyan befolyásolja a korlátozás a fogyasztók általi felhasználást?

Ez az új rendelet csak a szakemberekre és az iparágra vonatkozik. A fogyasztói felhasználásra vonatkozó külön korlátozás néhány évvel ezelőtt lépett hatályba, és bevezette azt a követelményt, hogy a fogyasztói PU termékek csomagolásához kesztyűt kell mellékelni.

A PU-termékeket ennek megfelelően kell címkézni a kiskereskedelmi csatornákon?

Mivel a professzionális felhasználók kiskereskedelmi csatornákon keresztül is vásárolhatnak PU termékeket, a Soudal javasolja, hogy a kiskereskedelmi PU termékeken is szerepeljenek az új címkézési mondatok. Ezt a Soudal fogja elkészíteni az összes PU termékhez.

A PU-ragasztók, -tömítőanyagok és -habok továbbra is elérhetőek maradnak?

A korlátozás célja a diizocianátok nem biztonságos használatának megelőzése, nem pedig a termékek elérhetőségének korlátozása. A PU-ragasztók, -tömítőanyagok és -habok számos alkalmazási területen fennálló egyedülálló tulajdonságaik miatt továbbra is széles körben elérhetőek maradnak.

Milyen időzítésre van szükség?

Az új rendelet értelmében 2023. augusztus 24-ig a PU-termékek minden hivatásos felhasználójának képzést és tanúsítványt kell szereznie. A képzési követelményeket fel kell tüntetni a 2022. február 24-től forgalomba hozott termékek csomagolásán. A 2022. február 24. előtt forgalomba hozott PU-termékeket a rendelet a címkézési követelményre vonatkozó része nem érinti.

További információkért illetve további kérdések esetén forduljon bizalommal a helyi Soudal-irodához.